Як була зроблена перша ксерокопія?

Чи знаєте ви, що 75 років тому винахідник Честер Карлсон вперше в історії зробив ксерокопію?

Честер Карлсон народився в 1906 році в місті Сиэтле (США) у родині перукаря. Родина переїжджала з міста в місто, поки, нарешті, не влаштувалася в Сан-Бернардино (штат Каліфорнія). Коли Честеру здійснилося 14, він став єдиним годувальником у родині. Незважаючи на всі тяготи, Честер зумів закінчити коледж, потім Каліфорнійський технологічний інститут.

У пошуках роботи Карлсон відправився на Східне узбережжя США, у Нью-Йорк, де влаштувався в патентний відділ фірми «Меллори» електронікою, що займався. Саме в патентному відділі, коли потрібної копії патенту під рукою не виявлялося, Карлсон уперше задумався про те, що добре б придумати який-небудь швидкий і дешевий спосіб копіювання потрібних паперів. Він відправився в Нью-Йоркську Публічну бібліотеку й став переривати гори технічної літератури. Його увага залучила опис експериментів одного угорського вченого з речовинами, які змінюють свої електричні властивості під дією світла. Так виникла ідея електрофотографії.

Перша в історії ксерокопія була отримана 22 жовтня 1938 року на цинковій пластинці, покритої шаром сірки. Створення на ній статичного заряду й опромінення пластинки через скло з нанесеної на нього написом перенесло напис на шар сірки. Прилиплі порошини дозволили прочитати: «10-22-38 ASTORIA». Однак потрібні були ще роки, щоб довести технологію електричного копіювання до досконалості. В 1947 році маловідома компанія «Халоїд» з міста Рочестера приступилася до розробки копіювальної техніки на основі винаходу Карлсона.

Два роки через у продажі з’явилася перша в історії модель копіювального апарата. Технологію копіювання назвали «ксерографією» – від грецьких слова «ксерос» («сухий») і «графі» (пишу). Від «ксерографії» пішла й нова назва компанії «Халоид» (Haloid) – з 1955 року, після об’єднання із британською фірмою «Ренк Організейшн» (Rank Organisation), вона стала називатися «Ренк Ксерокс» (Rank Xerox), а потім і просто «Ксерокс» (Xerox).

Справжній же успіх прийшов в 1959 році з виходом моделі 914, яка стала стрімко набирати популярність, а «Ксерокс» заробив сотні мільйонів доларів. Винахідник ксерографії Честер Карлсон дожив до 1968 року. З 150 мільйонів доларів, отриманих їм від «Ксерокса», 100 мільйонів він витратив на добродійність.

Джерело: http://www.calend.ru/event/4395/

Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *