Походження деяких слів

Є слова, які ми часто вживаємо, але при цьому зовсім не пам’ятаємо, що колись вони були ще й чиїмись іменами. Ми згадали найнесподіваніші з них, які насправді є прізвищами.

Хуліган — це прізвище ірландської сім’ї, що вирізнялася дуже буйною вдачею. Головним був молодий Партік Хуліган, прізвище якого раз у раз з’являлося в поліцейських звітах і газетних хроніках.

Шовінізм походить від імені наполеонівського солдата Ніколя Шовена, який особливо завзято служив Наполеону і Франції і мав звичку висловлювати свій патріотизм і винятковість своєї країни в пафосних простонародних промовах. Цікаво, прізвище походить від слова «лисий» (сalvinus).

Саксофон. Адольф Сакс представив свій винахід як «мундштучний офіклеїд». Цей інструмент назвав саксофоном друг винахідника композитор Гектор Берліоз у статті, присвяченій винаходу, і слово тут же стало популярним.

Сендвіч. Джон Монтегю IV граф Сендвіч займався підготовкою кругосвітньої експедиції Джеймса Кука, і через те, що йому не було часу для відволікання на їжу, він вигадав простий і зручний сендвіч.

Бойкот. Британець Чарльз Бойкот працював керуючим у одного землевласника в Ірландії. Одного разу працівники влаштували страйк і стали ігнорувати англійця. А завдяки британській пресі, що висвітлювала ці події, прізвище Бойкот стало ім’ям називним.

Джакузі. Італієць Кандідо Якуцці (Jacuzzi) винайшов джакузі (джакузі — це «американська» вимова цьго італійського прізвища, яке, однак, міцно вкоренилося в багатьох мовах світу.

Олів’є. Кухар Люсьєн Олів’є відомий як творець рецепта знаменитого салату, що залишився таємницею, яку Олів’є так і не розголосив до самої смерті.

Бефстроганов. Французький кухар графа Олександра Григоровича Строганова винайшов це блюдо. На французький манер воно звучить як bœuf Stroganoff, тобто «яловичина по-строгановські».

Ледар. Німецький лікар Християн Іванович Лодер відкрив Заклад штучних мінеральних вод, в якому пацієнтам радив швидку ходьбу протягом трьох годин. Простий люд, дивлячись на всю цю метушню, придумав вислів «ледаря ганяти».

Шарлатан. Слово шарлатан за легендою походить від імені французького лікаря Шарля Латена. Він проводив безглузді операції, обіцяючи повне одужання, і, отримавши гроші, переховувався. А нещасним пацієнтам ставало тільки гірше.

Галіматья. Французький лікар Галлі Матьє вірив у цілющу силу сміху. Він лікував пацієнтів реготом, для чого смішив їх анекдотами і різної нісенітницею.

Пасквіль. У Римі жив один гострий на язик громадянин на прізвище Пасквіно. Народ його дуже любив. Одного разу недалеко від будинку Пасквіно встановили статую, яку в народі назвали на його честь. Римляни ночами стали обклеювати статую листівками, в яких уїдливо висловлювалися про своїх правителів.

Блютус (blue tooth — буквально «синій зуб»). Розробники назвали цю технологію на честь короля вікінгів Харальда I Синезубого (Harald Blåtand), який об’єднав Данію і Норвегію.

Меценат. Першого з відомих історії меценатів звали Гай Цільний Меценат.

Силует. Етьєн де Силует був контролером фінансів у Франції, але після невдалої спроби провести реформу був змушений покинути свій пост. Тоді він винайшов новий метод розваги — обводити тінь людини на стіні. Ця ідея так сподобалася його гостям, що слава Силуету рознеслася по всій Європі.

Мансарда. Архітектор Франсуа Мансар вперше використав підпокрівельний горищний простір для житлових і господарських цілей. З тих пір горищний поверх під скатним крутим дахом носить назву мансарда.

Кардиган. Генерал Джеймс Томас Браднелл, сьомий глава графства Кардиган, винайшов цей предмет гардероба.

Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *