День ліквідатора

14 грудня в Пологівському НВК відбулася лінійка, присвячена Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Указом Президента України №945/2006 року від 10 листопада 2006 року в Україні щорічно 14 грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Саме 14 грудня – день завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Дата 14 грудня, коли відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, не пов’язана безпосередньо з процесом спорудження об’єкта «Укриття» над пошкодженим аварією блоком ЧАЕС. Однак саме в цей день в центральних виданнях СРСР з’явилося Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що «саркофаг» побудований і надійно вкрив зруйнований енергоблок.

Велика частина робіт була виконана з моменту аварії і аж до 1987 року. У подіях взяли участь близько 240 000 чоловік. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи наступні роки) склала близько 600 000.

В результаті аварії на ЧАЕС сталося найсильніше радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Вибух був настільки потужним, що забруднення тій чи іншій мірі інтенсивності поширилося на значні ділянки території Радянського Союзу (насамперед, України, Білорусії, Росії) — на площі 160 тис.кв.км. Понад 400 тис. осіб були переселені.

Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Однак багато хто з ліквідаторів наслідків катастрофи позбулися життя або втратили здоров’я і страждають від наслідків опромінення донині.

Ідея Дня ліквідатора полягає в тому, щоб ще раз нагадати суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *