Міжнародний день рідної мови у Пологівському НВК

«Краща мова єднання – це українська»

Над усі багатства і припливи мод

Шануймо мову серцем і вустами.

Народ без мови – це вже не народ,

Без мови всі б ми сиротами стали.

Ідуть гріхи за нами і борги.

Від них зректися не шукаймо броду.

Шануймо мову над усі борги,

Якщо ми хочем зватися народом.

Мова – одне з найцінніших надбань людства. Вона є душею народу, його генетичним кодом. Без мови, самобутньої культури немає нації.

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.


До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина Пологівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ». 21 лютого в стінах нашої Альма-матер проведено різноманітні заходи, в яких активну участь брали учні та педагоги нашого освітнього закладу:

— тематична лінійка «Мово моя рідна, мово калинова»;

— виставка книг у бібліотеці «Мови рідної краса»;

— інформаційні хвилинки у початкових класах «Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова»;

— диктант єдності та патріотизму (окремо для учнів 5-7 та 8-11 класів).



Учні 5-11 класів та вчителі відвідали усний журнал «Мова – це важливо!», який провів учитель-методист української мови та літератури Зеленський Олександр Федорович. На заході учні декламували вірші відомих українських поетів про Україну, родину, рідну мову, згадували трагічну долю української мови, демонстрували її красу та велич, своє шанобливе ставлення до рідної української мови. Учні залюбки брали участь у мовознавчій грі «Хто більше?». Найактивніші учасники та переможці проведених заходів отримали подяки від дирекції нашого освітнього закладу.


Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *