Історія виникнення грошей

Давним-давно, у столітті кам’яному, люди цілком обходилися без грошей. Навіщо вони їм були потрібні? Усе необхідне для життя вони отримували від природи. Адже  головне для людини, щоб  були їжа та житло. І жили люди в печерах, ходили на полювання з кийками так кам’яними сокирами, збирали рослини.

Але виявилося, що не кожна людина, що вміла робити сокири та іншу зброю, була заодно й гарним мисливцем! Виникла ідея: нехай зброяр робить зброю, а мисливець із цією зброєю на полювання ходить, при цьому за зброю мисливець зброяру платить видобутком!

Так виник взаємовигідний обмін-бартер. Чим людині все самій робити, у тому числі те, у чому вона погано розбирається, чи не краще розділити обов’язки й одну продукцію міняти на іншу, яку сам робити не можеш? Тобто виникла спеціалізація на виготовлення певних типів продукції.


Але щоб міняти один товар на іншій, необхідна потреба продавця конкретно в тому товарі, який пропонує інший торговець. Отже, обмін товарів міг відбуватися тільки при наявності потрібних товарів в обох торговців, що вступаюти в угоду.

Ця умова сильно обмежувало можливість товарообміну. Слід також урахувати, що при обміні повинна дотримуватися вимога рівності вартості товарів, що брала участь в обміні, що теж обмежувало обмін. Потреба в розвитку обміну привела до виділення з безлічі обмінюваних товарів еквівалента, використовуваного при обміні товарів.

Згодом виділилися товари, що володіли гарною ліквідністю (ліквідність — це здатність до реалізації). Це були тварини, хутра, дорогоцінні камені, сіль, зерно, посуд, меблі, взуття, одяг, дорогоцінні метали й т.п. Саме дорогоцінні метали (по більшій частині золото, срібло) були виділені в якості загального еквівалента.

Якості, властиві золоту, такі як: це метал рідкий, однорідний, ділений, може довгостроково зберігатися, портативний, сприяли вибору саме цього металу.

Товар, що володів максимальною ліквідністю, став грішми. Гроші – це самий ліквідний засіб. Відзначимо, що з’явилися гроші як результат економічних взаємин у господарському житті людей. Таким чином, виходить, що гроші з’явилися абсолютно об’єктивно. Гроші є товаром, а товар призначений для обміну.


Саме слово «гроші» виникло в результаті того, що прадавні римляни використовували Храм богині Джуно Монета як майстерню для карбування монет. В результаті всі місця, де робилися монети, сталі називати «монета». Англійський варіант цього слова «минт», французький — «моне»; від цього слова відбулося англійське слово «ваб»- гроші. Монети існують усюди близько 2500 років, але відомо,що їм передували різні предмети, що використовували як гроші

Основні історичні етапи розвитку грошей:

• Перший етап – поява грошей з виконанням їх функцій випадковими товарами.

• Другий етап – закріплення за золотом ролі загального еквівалента (цей етап був найтривалішим).

• Третій етап – етап перехід до паперових або кредитних грошей.

• И нарешті останній, 4-й етап – поступове витиснення готівки з обігу, в результаті чого стали з’являтися електронні різновиди платежів.

Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *