Новації прийому до вишів-2015

Про новації прийому до вишів-2015 розповідає перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

1. Обмеження на прийом сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання. Виші матимуть право приймати сертифікати лише поточного навчального року. «Тобто абітурієнти, які здавали ЗНО в минулому році, повинні будуть перереєструватися на проходження ЗНО знову – в 2015 році», – каже Інна Совсун. Це правило пов’язане з декількома факторами: наприклад, запроваджена 2010 року практика, коли використовувалися сертифікати ЗНО попередніх років, була нелогічною: «Результат ЗНО є рейтинговим, тобто він вимірює рівень знань вступника порівняно з рівнем інших вступників поточного навчального року. Тому оцінки двох років порівнювати нелогічно».

Ще одна причина запровадження так званого принципу давності сертифіката пов’язана з тим, що у 2015 році змінюється методика розрахунку бала сертифіката. Раніше в умовах прийому встановлювався мінімальний прохідний бал на рівні 124, а для профільних предметів – на рівні 140. Українським центром оцінювання якості освіти було прийнято рішення про застосування у наступному році принципу «склав/не склав» для тесту ЗНО: тобто буде встановлюватися мінімальна кількість балів для ЗНО, і якщо її не набрати, то тест вважатиметься не складеним. «Тобто ті люди, які набирають меншу за необхідну кількість балів, не отримують сертифікат, а їх бали не переводяться в 200-бальну рейтингову шкалу», – наголосила Інна Совсун. Відповідно, якщо людина набрала більшу кількість балів, ніж мінімально встановлена, то її бали рейтингуються і переводяться в шкалу від 100 до 200: «А це означає, що 101 бал – це вже прохідний бал, і він дає право вступу до вузу».

2. Саме тому (див. пункт 1)в умовах прийому до вишів на 2015 рік немає встановлених мінімальних прохідних балів. «Будь-хто, хто має сертифікат ЗНО, за визначенням має право для участі у вступній кампанії. Ті, хто не склав тест, сертифікат з цього предмету вони не отримають», – каже Інна Совсун.

Разом з цим в умовах прийому збережено правило для вишів встановлювати мінімальний прохідний бал. Це, наприклад, дає право «сильнішим» закладам встановити вищий прохідний бал просто для того, щоб спростити роботу із обробкою документів вступників, не приймаючи документи абітурієнтів з нижчими балами. «Тому абітурієнтам, які будуть готуватися до вступу в 2015 році, треба уважно ознайомитися відповідною інформацією про прохідні бали, яка буде розміщена на сайтах вишів», – наголосила Інна Совсун.

Крім того, у Законі України «Про вищу освіту» є вимога про присвоєння різним складовим конкурсного бала певних коефіцієнтів в залежності від пріоритетності предмета. Перелік предметів, із яких потрібно пройти ЗНО, формується самими вузами. «Залежно від того, який предмет є пріоритетом для вступу на ту чи іншу спеціальність, визначаються різні коефіцієнти. При цьому сума коефіцієнтів, які присвоюються кожній складовій, повинна бути не більша одиниці», — пояснила вона.

3. Нова процедура розподілу місць державного замовлення. Відповідно до Закону «Про вищу освіту», абітурієнт подає заяву на проходження ЗНО, зазначає спеціальності та вказує вузи, у яких він бажає вчитися. Після проходження ЗНО і складання вступних іспитів, автоматично по кожній спеціальності формується рейтинговий список. «Місця державного замовлення підуть у ті університети, які зазначили вступники, у свої заявах, — наголосив Інна Совсун. – Тобто бюджетні місця будуть отримувати не вузи, а найсильніші абітурієнти».

Але така система у повній мірі запрацює з 2016 року. Із 2015 року буде діяти перехідний період для запровадження цієї новації. Так, наступного року вузам перед початком вступної кампанії надаватиметься 80% тієї кількості місць державного замовлення, яку вони мали минулого року. Решта 20% місць, які залишаться по цій спеціальності, розподілятимуться за вищеописаним принципом. Прийом документів вступників розпочнеться 10 липня, а закінчиться 1 серпня о 10:00. Списки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені 2 серпня.

4. Встановлюється пріоритетність різних заяв на вступ. Абітурієнт, який готується до вступу, повинен зорієнтуватися: ким він хоче бути і де він хоче навчатися. «Усі пам’ятають ситуацію минулих років, коли закінчується третя хвиля зарахування, ще залишається купа місць державного замовлення, а далі – бардак. Тому що далі і починається основна корупція при вступі, бо відстежити, кому зі спису подзвонять із приймальної комісії і скажуть приносити сертифікат дуже складно», – підкреслила Інна Совсун.

За її словами, наступного року цієї проблеми не буде, бо всіх абітурієнтів зараховуватимуть у першу хвилю. Це відбуватимуться завдяки тому, що кожен вступник, який має право подавати 15 заяв (по три заяви в п’ять вузів), повинен виставити пріоритетність кожної заяви. «Наприклад, вступник найбільше хоче вступити на право в Києво-Могилянську академію – це пріоритет №1, і якщо він потрапляє за своїми балами в цей вуз, то її всі інші заяви автоматично анулюються, і ця людина «не бовтається» в списках і штучно їх не розтягує. А якщо вона в «Могилянку» не потрапляє, але другим за пріоритетністю значиться заява на вступ, скажімо, на право в університет імені Франка, і вона туди вступає, то решта її заяв випадає зі списку», – пояснила вона.

За матеріалами Урядового порталу

Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *