21.05.2015 — День вишиванки

День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу та об’єднати українців. Основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом. Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів.

Історія свята. Всеукраїнська акція «День вишиванки» була започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Цьогоріч свято набуває особливого значення, адже має на меті показати, що українці єдині.

Цього року Чернівці стали першим містом України, де сесія міської ради прийняла рішення про відзначення Дня вишиванки щороку третього четверга травня. Чернівецька міська рада звернулася до територіальних громад, Асоціації міст України та Президента України з ініціативою запровадити відзначення Дня вишиванки в Україні як офіційного державного свята у третій четвер травня.

Дата проведення. Щороку третій четвер травня. Цьогоріч випадає на 21 травня. Чому саме ця дата? З кількох причин. Головна – аби свято відбувалося в будень, як і зародилося в будень. Адже воно проводиться не заради параду чи вихідного, не свято заради свята, а акція, яка доводить, що вишиванка – органічна частина повсякденного життя українців, і її можна одягати на роботу, пари чи до школи. Окрім того, на третій четвер травня вже не може припасти Великодній піст (час умиротворення і відмови від веселощів) і звісно, сам Великдень. Крім того, на цей день не випадають ніколи вихідні 1, 2, 8, 9 травня, і вже встановлюється тепла весняна погода, коли вишиванку можна носити без верхнього одягу.

День вишиванки (відео)

Фото з Дня вишиванки

Share

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *